miesozerny.pl

Rodzaje

Rodzaje

Rodzaje

Mięso jak już wspomnieliśmy dzielimy na czerwone i białe. Najpopularniejsze gatunki mięs to mięso świni czyli wieprzowina, wołowina – czyli mięso pochodzące z hodowli bydła domowego dorosłego oraz cielęcina czyli mięso cieląt. Mięsem drobiowym nazywamy mięso pochodzące od ptaków hodowlanych takich jak kurczak czy indyk. Mięso pochodzące od dorosłych owiec nazywamy baraniną. Ich młode to mięso nazywane jagnięciną. Dziczyzna to mięso upolowanych zwierząt, czyli sarny, dziki i inne zwierzęta leśne, które można upolować. Do dziczyzny zaliczamy także ptactwo żyjące dziko. Wiele osób spożywa także mięso kóz czyli kozinę oraz mięso konia czyli koninę.

Na mięso królików czy osła nie ma nazwy w języku polskim. Jak widać mięs jest sporo. Jak więc wybrać te najlepsze? Wielu twierdzi, że mięso zyskuje po odpowiednim przyrządzeniu. Jednak wartości odżywczej nie oszukamy. Sportowcy z pewnością wybiorą pierś z kurczaka ze względu zarówno na cenę jak i właśnie wartości odżywcze. Czerwone mięso jest jednak bardzo dobre dla anemików ze względu na zawartość żelaza.

Dosyć niedocenianym i zapomnianym mięsem jest jagnięcina i baranina. Ma bardzo dobre właściwości. Jej cena jest raczej kwestią tego, że sprowadza się zagraniczne mięso zamiast inwestować w polską gospodarkę.

Nie wiadomo czemu jagnięcina i baranina zyskała opinię niesmacznej i adwokat rozwody gdańsk twardej. Odpowiednio przyrządzona cieszy podniebienia. Warto zapoznać się z jej właściwościami. Posiada ważne kwasy omega-3. Im lepsza jakość mięsa tym więcej dobroczynnych kwasów, żelaza i cynku. Wiele badań przekonuje, że jagnięcina doprowadza do wzrostu kwasów Omega-3 w organizmie i powoduje spadek kwasów Omega-6, które odpowiadają za stany zapalne.

Najlepsze są chude kawałki mięsa, z udźca oraz comber.

Jeśli jesteś sportowcem i znudziły Ci się piersi z kurczaka postaw na inny rodzaj mięsa. Urozmaić swój jadłospis i nie dopuść do monotonii.

Wpis zawdzięczamy