miesozerny.pl

Wlasciwosci

Wlasciwosci

Właściwości

O tym zaczęliśmy pisać już wcześniej. Mięso ma ogromne właściwości i wielu twierdzi, że nie da się go zastąpić. Czy jest to prawda? To zależy. Rzeczywiście mięso ma specyficzne właściwości, ale i wiele minusów. Aby zdecydować czy warto jeść mięso i jaką ilość trzeba sobie samemu odpowiedzieć na to pytanie po przeanalizowaniu wszelkich za i przeciw.usługi spedycyjne gdynia By to zrobić należy zapoznać się z właściwościami mięsa. Jeśli chodzi o kaloryczność to zdecydowanie wygrywa mięso białe czyli kurczak czy indyk. Co za tym idzie jest mniej pożywne i zawiera o wiele mniej żelaza niż mięso czerwone. l-lizyna Białe mięso nie zawiera tyle cholesterolu co mięso czerwone. Dzięki temu jest dobre dla osób z chorobami układu krążenia – dostarczając tym samym niezbędnej porcji białka dla naszego organizmu. Jeśli chodzi o dietę sportowca na pierwszym miejscu zawsze stawiają sobie właśnie pierś z kurczaka, która jest jednocześnie tania i bardzo dobra do przyrządzenia.

Na kolejnym miejscu znajduje się polędwiczka wołowa czy chudy indyk. Indyk jednak jest mniej tłusty przez co może się wydawać mniej smaczny. Sportowcy lubią również stek, które smażone z odrobiną oleju są tłuste ale są również bogate w białko i inne składniki odżywcze. Minusem steków jest ich cena. Dobrej jakości stek potrafi kosztować w granicach nawet 150 zł za kilogram. Chuda wołowina jest również wybierana przez sportowców. Mimo, że bardziej tłusta to idealnie buduje masę mięśniową. Minusem jest cena. Za to walory smakowe i wartości odżywcze bardzo wysokie.

Wpis zawdzięczamy